Husk at bestilling og oppsigelse av strømmen alltid gjøres hos en strømleverandør, ikke hos Elvia
Det er egentlig ganske enkelt å ordne med strømmen når du flytter fra et sted til et annet – det viktigste er at det ikke går i glemmeboken under flytteprosessen. Husk at du står fritt til å velge hvilken strømleverandør du vil ha, mens hvilket nettselskap du får avhenger av hvor du bor.
Huskeliste ved flytting av strøm og nettleie:
Hvis du er fornøyd med strømleverandøren din, kan du ta med deg avtalen videre – uansett hvor i Norge du flytter.
Bestill strømavtale så fort du vet flyttedatoen, og senest 3 dager før du flytter. Det er tiden det tar for at endringen skal registreres i Elhub, en felles datalagringsplass for strømbransjen. Glemmer du dette, risikerer du at strømmen i den nye boligen er slått av.
Når du kontakter strømleverandøren må oppgi målepunkt-ID, som du enten finner på strømregningen din eller ved å logge inn på nettsidene til leverandøren.
Strømleverandøren ordner deretter alt det praktiske, som å si opp avtalen med forrige leverandør og gi beskjed til nettselskapet
Selv om du beholder samme leverandør må du likevel melde fra om ny adresse og flyttedato. De sier opp avtalen på din gamle adresse.
Ulike prosesser ved flytting av strøm
Avhengig av om du flytter fra eller inn i en bolig du enten har kjøpt eller leier, kan du møte på litt ulike prosesser når det gjelder oppsigelse og bestilling av strøm og nettleie.
Har du solgt bolig?
Det er du som er ansvarlig for strømavtalen i boligen du flytter fra helt til du sier opp, eller til de nye beboerne bestiller en egen avtale. Når du selger en bolig er flytting av strømmen ofte en del av overtakelsesprosessen via megler. Det er likevel lurt å følge opp at strømavtalen i ditt navn har blitt sagt opp og at de nye eierne har bestilt egen avtale. Da sikrer du at du ikke betaler strømutgifter etter at du har flyttet ut.
Har du kjøpt bolig?
Også når du selv flytter inn i ny bolig, vil du oppleve at alt rundt strømavtalen er en del av overtakelsesprosessen som nevnt i punktet over. Det trenger likevel ikke bety at du må ha samme avtale som de tidligere eierne, du kan velge den leverandøren du ønsker.
Riktig måler?
Husk å bestille strøm på riktig måler, hvis ikke risikerer du å betale for strømmen til naboen. Blir din leilighet stående uten en bestilling, risikerer du også at måleren bli stengt fordi vi ikke vet hvem som bruker strømmen.
Er du usikker på hvilken måler som tilhører din leilighet, kan du undersøke ved å skru av hovedsikringen, for å se om det blir mørkt i leiligheten din. Du kan også ta kontakt med tidligere eier, som kan finne målepunkt-ID og målernummer på en tidligere faktura.
Skal du flytte fra en utleiebolig?
Da må du sørge for å si opp strømavtalen som står i ditt navn før du flytter ut. Det gjelder også selv om avtalen skal føres tilbake til eier eller over på en ny leietaker.
Skal du flytte inn i en utleiebolig?
I dette tilfellet har strømmen vært registrert på eier eller den som bodde der før deg. De skal kunne gi deg informasjonen du trenger for å bestille en egen strømavtale, altså målepunkt-ID og/eller målernummer. Husk å bestille fra den datoen du flytter inn. Målernummeret finner du også på strømmåleren din.
Leveringspliktig strøm
Hvis du glemmer å inngå avtale med en strømleverandør kan det koste deg mer enn nødvendig. Som nettselskap er Elvia pålagt å forsyne boligen med leveringspliktig strøm. Denne leveringsplikten er kun ment som en midlertidig løsning, og fordi kjøp og salg av strøm vanligvis ikke er en oppgave som nettselskapet utfører, vil det koste mer enn strøm fra en strømleverandør.
Den leveringspliktige strømmen i de første seks ukene er fastsatt av myndighetene, mens nettselskapet etter dette krever et selvbestemt påslag. Denne vil også være høyere enn prisen du betaler via en strømleverandør.
Sørg for å følge opp strømavtalen
For å unngå forvirring og rot bør du alltid huske å følge opp strømavtalen – både at den blir sagt opp på din gamle adresse, og at du melder fra om ny adresse og flyttedato. Det gjelder uansett om du har solgt eller kjøpt bolig, skal ut eller inn av et leieforhold.