Studiestart er nytt og spennende, og det samme er det å skulle flytte for seg selv eller inn i et bokollektiv. Det gir en befriende følelse, men med frihet kommer også et stort ansvar – blant annet for strøm og elsikkerhet.
Strøm er en farlig vare som må behandles med forsiktighet. Det er derfor viktig å ikke slurve med sikkerheten, du kan miste veldig mye mer enn viktige oppgaver og innleveringer på datamaskinen.
Visste du at en av de vanligste årsakene til brann i Norge skyldes feil på det elektriske anlegget eller feil bruk av elektrisk utstyr?
5 tips for å unngå at boligen blir en brannfelle:
1. Trygg matlaging
Mange branner starter med brente pizzaer eller tørrkoking på komfyren, lag derfor ikke varm mat når du er trøtt eller har hatt en fuktig kveld på byen. Å sovne fra nattmaten kan dessuten koste deg dyrt i erstatningsansvar, hvis brannvesenet må rykke ut til en brann du selv har forårsaket. Hold deg til kald mat eller kjøp med deg nattmat hjem fra byen.
Les også: 10 tips til et elsikkert hjem.
2. Vær våken og til stede
Det gjelder ikke bare matlaging, men all bruk av maskiner som oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel. Et par ganger i året bør du også etter misfarging eller brune merker på støpselet til de samme maskinene, inkludert kjøleskapet og varmtvannsberederen. Sørg i tillegg for å slukke stearinlys når du ikke oppholder deg i samme rom.
3. Unngå kreative løsninger
Varmeovner skal ikke dekkes til, og det er derfor en dårlig ide å tørke klær over ovnen. Ikke bruk lyspærer som er sterkere enn det lampen tåler, og unngå overdreven bruk av skjøteledninger – i hvert fall ikke til apparater som bruker mye strøm, som panelovner, vaske- og oppvaskmaskiner, hvitevarer og varmtvannsbereder. Det øker faren for brann.
4. Sørg for riktig lading
Reduser brannfaren ved å dra ut støpselet fra stikkontakten når mobil, PC og andre dingser er ferdig ladet. Ta en jevnlig sjekk av ladere og kabler for slitasje, misfarging og ekstrem varme. Da bør du kaste den. Ikke lad apparatene i senga eller sofaen, de trenger nemlig luft under lading og et brennbart underlag kan føre til varmgang.
Les også: Slik reduserer du brannfare ved lading.
5. Ikke la apparater stå på
Skru av alle apparater som ikke er i bruk, spesielt de som er utstyrt med termostat – som kaffetrakteren, vannkokeren og hårføneren. Hvis termostaten går i stykker kan temperaturen raskt øke og forårsake brann.
Husk å stille krav til utleier når du flytter hjemmefra
Flytter du inn i en organisert studentbolig er det ofte trygt. Det er gjerne i eldre og private utleiehybler- og boliger det er større fare for at noe skal skje – som at strømforbruket overstiger kapasiteten til det elektriske anlegget. Spesielt hvis dere er flere som bor sammen et kollektiv. Husk at det er både du som leietaker og utleier som har ansvar for elsikkerheten i boligen.
Utleier er ansvarlig for jevnlige kontroller av det elektriske anlegget, vedlikehold og utbedringer av feil. Alle studenthybler skal i tillegg ha røykvarslere, brannslokkingsutstyr og minst to rømningsveier.
Hvis du mener at utleieren ikke oppfyller kravene til brannsikkerhet eller du oppdager feil på det elektriske anlegget, bør du gjøre eier oppmerksom på problemet slik at han eller hun kan rette opp innen rimelig tid. Om det ikke hjelper kan du ta kontakt med Det lokale eltilsyn (DLE) eller melde fra om bekymringen din til brannvesenet.
Del gjerne denne artikkelen med de andre i kollektivet, så dere alle er enige om hvordan dere kan bo sammen så trygt og problemfritt som mulig.
Når den som får strømregningen skal flytte ut, trenger dere kanskje noe av denne informasjonen oppsigelse og bestilling av strøm?