En gammel skjøteledning som ligger sammen med julepynten år etter år, kan være morken og klar for utskiftning når du henter den frem i november eller desember. Derfor kan det lønne seg å gå over elektrisk julepynt og skjøteledninger som ikke har vært brukt på et år før de tas i bruk. Husk også å sjekke hvilke typer lyspærer dekorasjonen er laget og godkjent for. Det kan fort bli tilløp til brann i en julestjerne eller annen dekorasjon med feil type lyspære. Sjekk derfor om dekorasjonen er CE-merket.
Riktig bruk av skjøteledning inne og ute
Skal du bruke en skjøteledning ute, er det viktig at den er godkjent for utendørs bruk. Du kan altså ikke ta en hvilken som helst skjøteledning og trekke den ut. Du bør heller ikke kjøpe en skjøteledning på nettet fra utenlandske nettbutikker, da klimaet i Norge er vått og kaldt i desember. Det beste er å kjøpe en skjøteledning i en norsk faghandel for elektriske artikler. På Elsikkerhetsportalen kan du se bilder av skjøteledning for innebruk og utebruk.
Seriekobling av skjøteledninger er ingen god idé. Det samme er å trekke ledninger ut av vinduer eller dører, da de lett kan komme i klem og bli potensielle brannfeller. Derfor bør skjøteledninger ute kobles til godkjente utekontakter. Det er også lurt å bruke skjøteledninger med riktig lengde, slik at du ikke kobler flere sammen.
Vær oppmerksom på overbelastning
En annen ting som er viktig å tenke på når det gjelder skjøteledninger er at du risikerer at dimensjonen ikke er kraftig nok. En god regel er derfor å aldri koble apparater som bruker mer enn 1000 watt til en skjøteledning. Eksempler på slike apparater er panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner. Overbelastning på en skjøteledning kan føre til at den blir for varm og begynner å brenne. Dette gjelder for øvrig bruk av skjøteledninger hele året.
Bruk LED-lys fremfor andre typer lyspærer. De trekker mindre strøm og avgir mindre varme, dessuten varer de lenger.
Overbelastning på en skjøteledning kan føre til brann.
Hva er overbelastning?
Overbelastning er en av de vanligste årsakene til at sikringen går, og dette skjer når det elektriske utstyret som er koblet til en bestemt kurs, trekker mer strøm enn sikringen tåler. Et typisk eksempel på overbelastning er bruk av skjøteledninger hvor flere apparater er tilkoblet samtidig, noe som kan føre til at strømforbruket overstiger kursens kapasitet. For å unngå overbelastning er det viktig å redusere belastningen ved å koble fra noen apparater eller fordele dem på ulike kurser.
Skjøteledninger bør brukes minst mulig
Det er mange som har skjøteledninger liggende under TV, stereoanlegg eller andre apparater, som de bruker på fast basis. Dette anbefales imidlertid ikke, da skjøteledninger er en midlertidig løsning som bør brukes minst mulig. Det viser egentlig bare at du har for få stikkontakter til å dekke behovene dine. Du trenger mange flere stikkontakter nå enn du gjorde tidligere, for eksempel til å lade mobilen eller annet elektrisk utstyr. Les mer om sikker lading her.
Så hvorfor ikke benytte anledningen til en gjennomgang av behovet ditt for stikkontakter, og få en godkjent elektriker oppført i Elvirksomhetsregisteret til å montere flere stikkontakter hjemme hos deg? Da får du et sikrere hjem med tanke på potensiell brannfare. Samtidig får du også sjekket om du har noen feil på det elektriske anlegget i boligen din, som tross alt er ditt eget ansvar. Her kan du lese mer om hva du kan sjekke selv på det elektriske anlegget i boligen din.
Det lokale eltilsyn (DLE), som blant annet utfører inspeksjoner hjemme hos folk, er opptatt av at folk skal forstå at skjøteledninger først og fremst er ment for midlertidig bruk.
– Bruk skjøteledning minst mulig og med fornuft. Ved feil bruk øker risikoen for varmgang, som igjen kan føre til brann, sier elsikkerhetsingeniør, Kai Hulback, i DLE.
Han forklarer videre at man bør unngå å bruke skjøteledning på apparater som bruker over 1000 W over lengre tid og aldri til lading av elbil.
Anbefalte regler for bruk av skjøteledning
Sørg for at skjøteledningen er hel og fri for skader.
Pass på at ledningen ikke kommer i klem.
Unngå ledningskveiler og seriekobling.
Unngå bruk av skjøteledning på apparater som bruker mye strøm.
Skjøteledninger er ment for midlertidig bruk og skal ikke benyttes som en varig installasjon.
En sikrere jul i møte
Vær derfor litt ekstra oppmerksom og bevisst på riktig bruk av skjøteledninger når du finner frem julebelysningen i år, slik at du unngår uønskede hendelser midt i julehøytiden. Her finner du noen flere gode råd til et elsikkert hjem.
Vi i Elvia ønsker deg en fin førjulstid og ikke minst en riktig god jul når den tid kommer.