Noen feil er selvfølgelig vanskeligere å oppdage enn andre, så en sjekk på egen hånd kan aldri erstatte en profesjonelt utført el-sjekk. Det kan imidlertid få deg til å sove bedre om natten.
Feil på det elektriske anlegget kan være farlig, da det kan føre til brann. Derfor er det svært viktig å sjekke elektrisk anlegg for eksempel ved boligkjøp. Det er også lurt å sjekke med forsikringsselskapet ditt om du har en forsikring som dekker feil på elektriske anlegg i boligen.
Elsikkerhetsdagen 15. oktober er den nasjonale dagen for å ta kontroll over din egen elsikkerhet.
Egenkontrollen i regi av elsikkerhetsdagen består av 9 punkter, hvor du skal velge mellom ulike svaralternativer. Det lønner seg å gjennomføre hele egenkontrollen hvert år for å være på den sikre siden.
👉 Ta egenkontrollen på elsikkerhetsdagen.no.
Sjekk sikringsskapet
Det første du bør sjekke er sikringsskapet. Kjenn om sikringene inne i skapet avgir varme og se etter misfarging. Hvis det er misfarging, om det lukter brent eller du hører knitring, bør du kontakte en elektriker for å ta en grundigere sjekk.
Sjekk også at jordfeilbryteren fungerer som den skal. Denne kobler ut strømmen automatisk dersom det skulle oppstå en jordfeil i det elektriske anlegget eller i elektrisk utstyr du har hjemme, som en ekstra sikkerhet mot brann.
Det skal være en bruksanvisning til jordfeilbryteren i sikringsskapet, der det også står hvor ofte du bør sjekke den for feil. Du tester jordfeilbryteren ved å trykke på testknappen. Da kobles strømmen automatisk ut, og selve bryteren detter ned. Når du vipper den opp igjen skal strømmen komme tilbake. Hvis jordfeilbryteren ikke løser ut når du trykker på testknappen er det noe galt med den, og du må få en elektriker til å bytte den ut.
Stikkontakter, støpsler og skjøteledninger
Du bør også sjekke stikkontaktene dine med jevne mellomrom. Det samme gjelder støpsler og skjøteledninger. Bruker du padder, også kalt strømplanker, på fast basis, bør du være ekstra nøye med å kjenne etter varmgang.
Vurder å montere flere stikkontakter i stedet for å bruke løsninger som er ment for midlertidig bruk. Husk å aldri koble apparater som bruker mye strøm til en skjøteledning. Dette gjelder for eksempel støvsugere.
På Elsikkerhetsportalen finner du mer nyttig informasjon om elsikkerhet samlet på ett sted.
Slik forebygger du feil på det elektriske anlegget
På alt elektrisk utstyr som står tilkoblet strømnettet fast, som varmtvannsbereder, komfyr, vaskemaskin, oppvaskmaskin og kjøleskap, bør du ta ut kontakten minst én gang i året for å kjenne om de er varme eller om det er misfarging i stikkontakten.
Gjør det til en vane å ta ut kontakten på apparater du ikke bruker hele tiden, som for eksempel en vannkoker, kaffetrakter eller en brødrister. Hvis termostaten er defekt, kan det begynne å brenne etter bare noen få minutter.
Det er alltid en reell brannfare ved lading av mobiltelefoner eller annet elektrisk utstyr. Mobilladere har blant annet en tendens til å bli varme, det er heller ikke bra for mobilbatteriet å stå tilkoblet når batteriet er fullt. Unngå derfor å lade om natten, når du ikke får fulgt med og kan oppdage faresignaler.
Om du oppdager en feil på det elektriske anlegget ditt er det viktig at du tar kontakt med en elektriker så fort som mulig for å få feilen utbedret. Sørg da for å kontakte en godkjent elektriker som står oppført i Elvirksomhetsregisteret. Slår jordfeilbryteren ut, kan du i tillegg til å kontakte elektriker også melde fra om jordfeil her.