Sjekk røykvarsleren på røykvarslerdagen 1. desember

Den 1. desember er røykvarslerdagen. Røykvarslere, eller brannvarslere som de også kalles, er din viktigste livsforsikring. Visste du at de fleste som omkommer av boligbranner i Norge, er i branner som oppstår mens man sover.

Eier du boligen, er det ditt eget ansvar å sørge for å ha fungerende røykvarslere til enhver tid. I boliger med flere etasjer er det viktig at det er røykvarslere i hver etasje, og aller helst røykvarslere som er seriekoblede. Da piper alle røykvarslerne samtidig dersom en av de slår ut.

Ved en brann øker temperaturen raskt, og den vanlige romtemperaturen på rundt 20 grader kan øke til 700-800 grader bare på noen få minutter. Jo tidligere du blir varslet, jo større er sjansene for å komme deg ut i sikkerhet.

Bytt batteri i røykvarsleren på røykvarslerdagen

Røykvarslere bør testes jevnlig. Brannvesenet anbefaler at man tester at røykvarslere fungerer som de skal én gang hver måned. Batteriet i røykvarsleren bør byttes minst én gang i året, så hvorfor ikke gjøre det til en vane å bytte batteri i røykvarsleren på røykvarslerdagen, som hvert år faller på 1. desember.

Det finnes ulike typer røykvarslere, men brannvesenet anbefaler at du bruker en optisk røykvarsler. Dette fordi den reagerer raskere enn andre typer røykvarslere, og da særlig på ulmebranner. Det er også derfor de aller fleste røykvarslere som selges i Norge er optiske.

En røykvarsler fungerer best når den er montert i taket, minst 50 cm fra veggen. Hvor mange røykvarslere du trenger, avhenger av størrelsen på boligen din. En grei regel er å minimum ha en i hvert soverom, en i stua og en i gangen. Sikker hverdag forteller her hvordan du plasserer røykvarsleren riktig.

De fleste branner starter på kjøkkenet

Uoppmerksom bruk av komfyr er den hyppigste brannårsaken i Norge. Men det anbefales likevel ikke å montere en røykvarsler på kjøkkenet, da den kan slå ut på matos. Det kan derfor heller lønne seg å montere en såkalt komfyrvakt, som kutter strømmen til komfyren ved overoppheting. Gjør det også til en regel å aldri bruke komfyren når du er trøtt eller påvirket av alkohol.

brann i komfyr. Foto

Når du kommer hjem sulten etter julebord er det fort gjort å glemme pizzaen i ovnen. Derfor kan det være lurt å ha en røykvarsler som funker!

Bruk røykvarslerdagen til en grundig sjekk

I tillegg til å sjekke at røykvarsleren fungerer kan det være smart å sjekke at brannslukningsapparatet står på grønt og at alle rømningsveier er frie for hindringer. Forestill deg hvordan du vil reagere ved en eventuell brann og arranger gjerne dine egne brannøvelser. Har du barn hjemme, er et godt tips å gjøre brannøvelser til en lek.

En røykvarsler har normalt en levetid på 8-10 år, men det er bedre å bytte ut din gamle røykvarsler for tidlig enn for sent. De fleste dødsbrannene oppstår om natten. Sørg for at røykvarslerne vekker alle som sover.

Les også 10 tips til et elsikkert hjem eller se gode råd på brannvernforeningens nettside.