Hvert år oppstår det flere branner i Norge i julen, som enkelt kunne vært unngått. Du vil derfor ha mye å tjene på en gjennomgang av potensielle brannfeller nå i tiden frem mot jul. En god start er å ta røykvarslerens dag på alvor og sørge for å bytte batterier i alle røykvarslere i boligen din.
De fleste branner starter på kjøkkenet
Det er på kjøkkenet de aller fleste boligbranner starter, og tørrkokte kjeler er en av de vanligste brannårsakene i de tusen hjem. Det lønner seg derfor å til enhver tid ha full oversikt over hva du har gående på komfyren og i ovnen. Dette er spesielt viktig på julaften, hvor det kan bli litt hektisk når julemiddagen skal forberedes.
Hvis filteret i komfyrventilatoren er full av fett og smuss kan den utgjøre en brannfare. En eventuell brann på komfyren kan smitte over til ventilatoren og raskt spre seg til andre deler av huset via viftekanalen.
Et godt tips er å gå til anskaffelse av en såkalt komfyrvakt til cirka 3000 kroner. Disse styres av en sensor og kutter strømmen til komfyren når temperaturen blir for høy. Komfyrvakter får du kjøpt i de aller fleste butikker som selger elektriske artikler. I nyere leiligheter er dette som regel standard.
Vær også nøye med å skru av kaffetrakteren etter bruk. Hvis du glemmer dette, og da særlig hvis kaffetrakteren har noen år på baken, kan den bli overopphetet og dermed være direkte brannfarlig. Som en generell huskeregel bør du alltid være våken og tilstede når du bruker elektriske apparater – også på kjøkkenet.
Sørg for god brannsikkerhet i løpet av julen
Selv om elektriske lysestaker generelt er tryggere enn lysestaker med levende lys, er de likevel ikke helt uten brannrisiko. Særlig hvis du er blant de som slår av den elektriske lysestaken ved å vri på en av lyspærene. Dette kan føre til dårlig kontakt og i verste fall være en brannfelle.
Lag deg en vane for å skru av den elektriske lysestaken med bryteren eller dra ut støpselet fra kontakten. Det er også viktig at det sitter samme type lyspærer i lysestaken og at alle pærene lyser like godt.
Julepynt og gardiner kan også være brannfarlige hvis de ikke plasseres i god nok avstand fra levende lys. For eksempel kan trekk fra vinduet gjøre at gardiner blafrer, og står det da et stearinlys for nære kan det fort begynne å brenne.
Lysslynger kan være brannfarlige
Lysslynger er det mange som dekorerer med både inne og ute. Vær imidlertid nøye med å sjekke brukermanualen før du eventuelt legger en lysslynge ned i en bolle av glass eller plast. Innestengte lysslynger kan fort bli veldig varme og enkelte modeller kan være potensielle brannfeller.
Skal du pynte opp med lysslynger ute, er det viktig at du først sjekker om de er godkjent for utendørs bruk.
Sjekk også skjøteledninger, juletrebelysning og annen elektrisk julepynt for eventuelle feil eller mangler før du tar de i bruk.
Lad aldri mobiltelefonen om natta
Selv om det i de aller fleste tilfeller går bra, er en grei regel å aldri lade mobilen eller annet elektrisk utstyr om natta. Du bør heller ikke oppbevare mobilen i senga eller i andre møbler for den saks skyld, da den kan bli varm og i verste fall ta fyr.
Har du barn med mobiltelefon, er det ekstra viktig å informere dem om brannsikre rutiner ved lading. Ta også alltid ut laderen fra kontakten etter at telefonen er ferdig ladet. Her kan du lese mer om trygg lading av elektriske artikler.
Ikke bruk vaskemaskin eller oppvaskmaskin mens du sover
På samme måte som ved lading, anbefales det heller ikke å kjøre vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen på natta mens du sover. Det beste er å gjøre dette mens du er våken, slik at du kan slå av maskinen helt når den er ferdig.
I julen med flere levende lys og lysende dekorasjoner er det ekstra viktig å ta en inspeksjonsrunde i boligen før du går og legger deg. Sørg for at alle lys er forsvarlig slukket og trekk ut støpselet fra kontakten på elektriske artikler som ikke trenger å stå på. Da kan hele familien sove trygt.
Her kan du lese 10 tips til et elsikkert hjem.