Slik reduserer du brannfare ved lading

Vi omgir oss med stadig flere elektroniske dingser som må lades i hytt og pine. Men hyppig og feil lading kan være brannfarlig.

Du husker kanskje å trekke ut stikkontakter når det er uvær for å unngå skader på elektronikk. Men lar du ulike ladere stå med støpselet i veggen til enhver tid ellers, også når du ikke bruker den til å lade apparater? Det bør du faktisk ikke gjøre. 

Mange lader mobilen og elbilen feil

To av de største ladesyndene gjelder mobilen og elbilen. Er du en av dem som lader mobilen om natta, eller elbilen gjennom vinduet? Begge deler bør unngås fordi du utsetter deg og de rundt deg for unødvendig risiko. 

Mobilladeren kan blant annet ta fyr mens du sover. Og selv om faren for at det skjer er relativt liten, vil konsekvensene være veldig alvorlige. Under varmeutvikling kan plastikken avgi giftige gasser når den smelter. Denne gassen er helseskadelig og kan i verste fall føre til at du ikke våkner. Av samme grunn skal du heller ikke lade PC og nettbrett når du ikke er våken. 

Også feil lading av elbilen medfører brannfare, og den vanligste feilen er å bruke en helt vanlig stikkontakt hjemme som fast ladepunkt. Noen trekker ledningen gjennom et vindu fordi det er korteste veien til strøm, eller bruker en skjøteledning for ekstra lengde. Er det ikke riktig jording vil dette føre til både varmegang og branntilløp. For å være på den sikre siden bør du sette deg inn i det du trenger å vite om å lade elbilen trygt hjemme.

Derfor bør du trekke ut laderen etter bruk

Det er alltid en viss brannfare når laderen står i stikkontakten, selv om du ikke lader noe. Laderen står da med strømspenning, noe som gjør at eventuelle feil, skader eller slitasje på laderen kan føre til brann. Det kan også skje selv om laderen ser helt fin ut på utsiden, for på innsiden kan den være i ferd med å utvikle en feil eller kanskje har fått et smell den ikke tålte. 

En god tommelfingerregel er derfor å alltid dra ut laderen fra stikkontakten etter bruk. Gjør det gjerne til en vane – så glemmer du det ikke når du for eksempel skal forlate boligen og ikke får fulgt med på laderen.

Dette gjør du for å forebygge brannfare

  • Sørg for å alltid trekke ut laderen når du er ferdig med å lade.

  • Kabler og ladere bør sjekkes jevnlig for skader, slitasje eller svimerker. Er laderen glovarm eller misfarget? Kast den. 

  • Ikke lad utstyr mens du sover eller ikke er tilstede – hold et øye med apparatene. 

  • Unngå tildekking. Ladere, batterier og apparater blir ofte varme, og tildekking kan føre til overoppheting og tilløp til brann. 

  • Hold brennbart materiale unna. Sørg også for at underlaget ikke er brennbart. 

  • Apparatene trenger luft under lading. Ikke la de ligge i sengen eller sofaen mens de er koblet til stikkontakten. 

  • Ikke dra i ledningen. Det kan føre til en dårlig elektrisk forbindelse, som igjen kan føre til brann. 

  • Bruk bare originale ladere og produkter som er CE-merket. Det betyr at de oppfyller grunnleggende krav til sikkerhet. Uoriginale ladere til for eksempel mobiler kan i tillegg forkorte mobilbatteriets levetid. 

Følger du retningslinjene over, er mye gjort. Les mer om hvordan du får et elsikkert hjem

sikringsskap. Foto

Slik sjekker du om du har feil på det elektriske anlegget

Det er du selv som har ansvaret for at det elektriske anlegget ditt er i forskriftsmessig stand. Derfor bør anlegget sjekkes regelmessig av profesjonelle aktører, men det er også mye du kan sjekke selv.

Jordfeil kan gi støt via kaffemaskinen.

Dette bør du vite om jordfeil

Jordfeil kan være farligere enn du kanskje tror, da det kan føre til både livsfarlige støt eller brann. Ikke bare hos deg, men også i andre elektriske anlegg i nabolaget ditt.

Sikringsskap. Foto

Vedlikehold av strøm: Dette må du gjøre selv

Når sjekket du sist tilstanden på sikringsskapet eller på det elektriske utstyret ditt? Strømmen hjemme hos deg selv krever nemlig noe vedlikehold av deg.