En sjekk av det elektriske kan redde liv

Visste du at over halvparten av alle boligbranner skyldes feil på det elektriske? Vi markerer elsikkerhetsdagen 15. oktober for å minne om hvor viktig elsikkerhet er.

Spør deg selv; når sjekket du, eller noen andre det elektriske i boligen din?

Elsikkerhetsdagen 15. oktober 

Elsjekken består av noen enkle, men svært viktige sjekkpunkter som hjelper deg med å oppdage potensielle farer og mangler.

👉 Ta elsjekken på elsikkerhetsdagen.no.

Det enkleste er å bruke mobilen, og gå rundt i huset samtidig som du tar elsjekken. Tar du elsjekken før 31. oktober kan du bli med i trekningen av gavekort fra presentkort.no. Vi trekker fire heldige vinnere!

brann i vaskemaskin. foto

Feil på det elektriske anlegget kan føre til brann. Ta en elsjekk en gang i året - for trygghetens skyld.

Selv om Elvia og andre nettselskap er pålagt å føre eltilsyn, er det ikke unormalt at det kan gå opptil 20 år mellom hver gang boliger får en profesjonell elsjekk, og mye kan endre seg på den tiden.

Flere tips for å ivareta elsikkerheten  

  1. Stikkontakter og skjøteledninger
    Unngå å bruke skjøteledninger til apparater som bruker mye strøm. Det gjelder også seriekoblede skjøteledninger. Sjekk om ledningene og stikkontaktene er varme eller misfarget. Bruker du padder, også kalt strømplanker, på fast basis, bør du være ekstra nøye med å kjenne etter varmgang. 

  2. Ladere
    Det er alltid en reell brannfare ved lading av mobiltelefoner eller annet elektrisk utstyr. Mobilladere har en tendens til å bli varme, det er heller ikke bra for mobilbatteriet å stå tilkoblet når batteriet er fullt. Unngå derfor å lade om natten når du sover. 

  3. Elektriske apparater
    Gjør det til en vane å ta ut kontakten på apparater du ikke bruker hele tiden, som for eksempel en vannkoker, kaffetrakter eller en brødrister. Hvis termostaten er defekt, kan det begynne å brenne etter bare noen få minutter.  

  4. Fastmonterte apparater
    På alt elektrisk utstyr som står tilkoblet fast, som varmtvannsbereder, komfyr, vaskemaskin, oppvaskmaskin og kjøleskap, bør du ta ut kontakten minst én gang i året for å kjenne om de er varme eller om det er misfarging i stikkontakten. 

En dame lager kaffe. Foto

Sjekk sikringsskapet  

Sjekk først sikringene
Er de varme eller misfarget? Hvis det lukter brent eller du hører en knitring må du kontakte elektriker for en grundig sjekk. 

Test jordfeilbryteren
Jordfeilbryteren kobler ut strømmen automatisk og beskytter mot brann hvis det oppstår en jordfeil i det elektriske anlegget eller i elektrisk utstyr du har hjemme. Slik tester du den: 

  1. Trykk på testknappen. Strømmen kobles da ut og bryteren faller ned. 

  2. Vipp bryteren opp. Strømmen skal komme tilbake. Hvis dette ikke skjer, må en elektriker bytte den ut.   

Kort oppsummert

Ta elsjekken 15. oktober, sjekk sikringsskapet, stikkontakter og elektriske apparater du bruker ofte. Se etter tegn på varmgang, misfarging eller lukt – og ikke nøl med å kontakte en elektriker ved mistanke om feil. Små grep kan gjøre en stor forskjell. På  Elsikkerhetsportalen finner du mer nyttig informasjon om elsikkerhet. 

Om du oppdager en feil på det elektriske anlegget ditt er det viktig at du tar kontakt med en elektriker så fort som mulig for å få feilen utbedret. Sørg da for å kontakte en godkjent elektriker som står oppført i Elvirksomhetsregisteret. Slår jordfeilbryteren ut, kan du i tillegg til å kontakte elektriker også melde fra om jordfeil her.

sikringsskap. Foto

Når sjekket du sikringsskapet sist?

Det er du selv som har ansvaret for at det elektriske anlegget ditt er i forskriftsmessig stand.

eliva-studenter-flytter

Utleier og leietaker - hvem har ansvar for hva?

I et leieforhold har både utleier og leietaker visse plikter for å sikre at boligen er et trygt sted å bo uten farlige brannfeller. Hvem har egentlig ansvar for elsikkerheten?

Jordfeil kan gi støt via kaffemaskinen.

Dette bør du vite om jordfeil

Jordfeil kan være farligere enn du kanskje tror, da det kan føre til både livsfarlige støt eller brann. Ikke bare hos deg, men også i andre elektriske anlegg i nabolaget ditt.